Haunted mansion | Disney's wereld (2024)

Haunted mansion

Geplaatst op woensdag 24 april 2024 @ 14:55 , 5 keer bekeken

Het spookhuis van Disney heet Haunted Mansion, het bezeten huis en is een darkride die je vind in Disneyland Park Anaheim, Magic Kingdom Disney World en Tokyo Disneyland. In Disneyland Park Paris heeft het Phantom Manor. Je gaat met een 2 /3 persoons doombuggy door het landhuis.

De eerste en ontwikkeling
De eerste Haunted Mansion werd ontwikkeld in Disneyland Park Anaheim. Bij het ontwerp van het park was er naast oa een western dorpje met kermis ook een slingerpadje vanaf de hoofdfstraat richting een vredig kerkhof met daarboven een voor Amerika Zuidelijk aandoend landhuis. In1955 opende het park maar ja er kwamen eerst andere dingen tussen al kreeg Ken Anderson wel opdracht van Disney zelf er meer aan de slag te gaan voor een nieuw themadeel dat op New Orleans moest worden gebaseerd, inderaad zuid Amerika.... Na een paar weken liet hij een ontwerp zien met inderdaad een spookhuis, waar je door heen diende te lopen. Het verlaten landhuis was er ook al, maar Disney vond het maar niets een vervallen huis in een pretpark.... Hij zei iets als "Wij zullen wel zorgen voor de buitenkant en we laten de geesten wel voor de binnenkant zorgen."
Bekende Disney namen Rolly Crump en Yale Gracey waren in die tijd een soort van Hans Klok nu. ZIj moesten zorgen voor speciale effecten en gingen aan het werk, met succes zo zou blijken toen de schoonmaak ploeg 's avonds in het donker in de werkplaats aan de slag moest en zo bang was dat ze niet naar binnen wilden. Dat was de start van nog meer effecten die de twee bedachten zoals een kapitein die veranderde in water. Disney was dan wel onder de indruk en andereimagineers ook maar Disney miste iets. En dus kwam het project even op de lange rol. Rolly Crump had echter de smaak te pakken en ging op kleine schaal door met oa mini doodskistjes, pratende stoelen, levende beelden eneen spiegelgezicht. Uiteindelijk kwam er via via meer humor in de ride. En dat vond Disney wel oke. Helaas overleed hij voor hij ooit door een haunted mansion was gegaan. Voor het project echter kwam er vooruitgang in toen er doombuggies kwamen. Duistere koetsjes waar je met 2 volwassen of 1 volwassene en 2 kinderen in kunt die de hele tijd rond bleven reden en zo draaiden dat het bijna lijkt of je alleen in de attractie bent. Bleef nog 1 probleem over, de attractie en technische snufjes hadden zoveel ruimte nodig dat het niet in het land huis paste. Daarom is gekozen om de attractie ondergronds te maken en te verwerken in het verhaal.

Opening
Op 9 augustus 1969 werd de eerste dan geopend. EN dat was niets te laat omdat het bezoek aan het park een stuk minder was toen Walt zelf overleed 3 jaar eerder maar hier mee liet men zien dat ze ook zonder Walt verder konden en vernieuwen. Het publiek was enthousiast, de makers niet.... Er zijn dan ook door de tijden heen heel wat aanpassingen geweest en nieuwe technieken verwerkt zodat men nu wel te vreden is.

Ride
In de wachtrij (bij ongeveer 13 minuten bij het hek is er eingelijk geen wachtrij trouwens) kom je door twee poorten en in de tuinen van het landhuis. Je loopt door de tuin die een begraafplaats is met humor volle grafstenen, via de veranda kom je in de grote hal. De butler leidt je naar een portrettengalerij om even te wachten in een doodlopende kamer. Dan sluit de muur en spreekt een geest je toe... Hij maakt je er op attent dat de kamer opeens langer wordt (eingenlijk ga je dan naar beneden).De schilderijen worden langer door gezichtsbedrog. Hierna komt er donder bliksem en een dode valt uit het plafond waarna je via een muur de kamer weer uit kunt en in het zogenaamde station komt waar je in de buggy stapt. Hierna rijdt je door veel enge scenes. Waar het verhaal begint mt een seance en muziekinstrumenten tot leven komen. Verder gaje via een bal en een diner. Je stapt uit in de stal waar de buggy achter blijft en je weer de attractie uit loopt het huis uit.

Magic Kingdom
In 1971 was deHaunted Mansion meteen open. HIj lijkt erg op Anaheim. HIer is het te vinden aan LIberty square dat lijkt op het oosten van Amerika waardoor de buiten kant is aangepast. In 2011 werd de wachtrij aangepast en effecten in grafstenen toegevoegd. HIet stap je buiten in de veranda weer uit.

Disney Park Paris
Deze is ook min of meer gelijk aan Anaheim en Florida maar heet Phantom Manor hier omdat het engelse woord voor landhuis manor is en in Amerikaans Mansion. Het kijkt op een heuvel uit over de rivier cruise

Tokyo Disneyland
In Tokyo ligt de attractie in fantasyland en is ook gelijk aanMagic Kingdom. De enige verschillen tussen de buitenkant van de attractie in het Magic Kingdom en Tokyo Disneyland zijn twee griffioenen bij de toegangspoort.

Haunted mansion | Disney's wereld (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 6118

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.