Automatisch melken voor het gezin - Lely (2024)

In de bestaande ligboxenstal van Remon en Marloes Holterman in Balkbrug draait sinds begin dit jaar de nieuwe Astronaut A5 melkrobot. In november 2017 heeft het jonge gezin besloten om het melkproces te automatiseren en hiermee begon de zoektocht naar een melkrobot die aan hun wensen zou voldoen. Na een uitgebreide oriëntatie en een zorgvuldige afweging hebben Remon en Marloes besloten om de nieuwe A5 Astronaut melkrobot in te passen in de bestaande stal. “Deze kwam voor ons op het juiste moment”, geeft Remon aan. De overstap betekent voor het jonge gezin niet alleen arbeidsverlichting, maar vooral meer tijd voor de kinderen.

In het Overijsselse Balkbrug runt Remon samen met zijn vrouw Marloes een melkveebedrijf met 68 koeien. In 1998 is Remon samen met zijn ouders hierheen verhuisd om het familiebedrijf van zijn opa voort te zetten. “Mijn ouders hebben toen een nieuwe ligboxenstal gebouwd waar ze 40 koeien molken. Later zijn we een melkmaatschap aangegaan die we te zijner tijd hebben overgenomen, waardoor we de veestapel verder konden uitbreiden.” Sinds begin dit jaar worden de inmiddels 68 koeien op het bedrijf automatisch gemolken.

Op het juiste moment

Vanaf november 2017 zijn Remon en Marloes zich gaan oriënteren op robotmelken. “We hebben alle robotmerken in overweging genomen”, vertelt Marloes die aanvult dat het een lastige keuze was. ”Uiteindelijk hebben we alle plussen en minnen op papier gezet. In eerste instantie ging de voorkeur niet uit naar Lely, maar net op dat moment werd ook de nieuwe A5 geïntroduceerd”, geeft Marloes aan. “Deze bood voor ons de meerwaarde die we misten, met name qua energieverbruik en het gemak bij het inmelken. De robot kwam voor ons precies op het juiste moment”, vult Remon aan. Na de introductie van de nieuwe melkrobot in april 2018 hebben Remon en Marloes in mei de beslissing genomen. “Mijn vader was ook erg enthousiast over de overstap naar automatisch melken”, vertelt de veehouder. “Het systeem is toegankelijk en overzichtelijk, waardoor mijn vader er ook makkelijk mee kan werken.”

­Op het bedrijf van de familie Holterman is de melkrobot centraal geplaatst in de bestaande U-stal. “We hebben qua stalindeling niets veranderd, alleen achterin de stal hebben we enkele voerplaatsen ingeleverd.” De 2x5 melkstal is nog in tact en zal te zijner tijd plaats maken voor een strohok. “Hier gaan we binnenkort mee aan de slag, wanneer de koeien naar buiten gaan”, vertelt Remon.

tekst

Binnen een maand van 31,5 naar 36 liter

Inmiddels draait de melkrobot enkele maanden op het bedrijf in Balkbrug en dit bevalt goed. “Je went er snel aan, en de koeien wennen er zelfs nog sneller aan”, lacht Remon. Qua productiestijging hadden ze geen verwachtingen. “Eigenlijk gingen we er vanuit dat de productie eerst zou gaan zakken door de stress die we dachten dat de koeien zouden hebbben”, vertelt Marloes. “Maar integendeel, binnen twee weken na overstap waren we al 2 liter gestegen per koe per dag!” Na vier weken robotmelken zagen ze zelfs een groter verschil. “Onze laatste meting in de melkstal was 31,5 kg per koe per dag en na vier weken robotmelken zaten we al op 36 liter”, vertelt de veehouder die verrast was door de enorme stijging. “Momenteel zitten we in liters iets lager, omdat we een rantsoenwijziging hebben.”

Je zit er nu bovenop

Remon en Marloes streven naar een gezonde en duurzame veestapel. “Door de stroom van gegevens uit de robot hebben we de gezondheid van de koeien nog beter in beeld. Met de robot zit je er bovenop, anders was je altijd net iets te laat”, geeft Remon aan. De veehouder beschikt ook over een activiteitsmeting op de robot. “Dit is een belangrijke parameter om te zien of een koe tochtig is. We zitten nu gemiddeld op 2 inseminaties per koe. Met de activiteitsmeting kunnen we nu eerder signaleren wanneer een koe tochting is, waardoor we verwachten dat het gemiddelde aantal inseminaties per koe daalt.

Klik hier voor meer informatie Download de Astronaut A5 brochure

Error loading the form

An error occured loading the form. This can be caused by content blocking features of your browser or network.

Dank je wel!

U kunt het bestand downloaden met de volgende downloadknop

Download the PDF

tekst

De volgende stap voor Remon en Marloes is het verder optimaliseren van het management rondom de melkrobot. “Binnenkort komt de Farm Management Support adviseur van het Lely Center om samen te kijken hoe we nog meer uit de robot kunnen halen, qua productie en koegegevens.” Ook ziet de veehouder dat het voer aanschuiven gedurende de dag met automatisch melken belangrijker wordt. “De koeien nemen het voer gespreid over de dag op waardoor de piekmomenten bij het voerhek nu verdwenen zijn. Wij voeren eenmaal per dag in de ochtend en dan is het van groot belang om het voer meerdere malen per dag aan te schuiven. Dit willen we in de toekomst nog efficiënter gaan inrichten.”

Keuze voor het gezin

Het jonge gezin geniet van de flexibiliteit die automatisch melken geeft, met name de dagindeling is voor de familie een groot verschil. “Bij ons in huis zijn ’s ochtends en ’s avonds de drukste momenten van de dag en daar ben je nu weer bij”, vertelt Remon tevreden. “De vaste melktijden zijn er niet meer, waardoor de tijdsdruk er af is”, stelt hij. “We hebben de keuze voor het gezin gemaakt. De kinderen zijn maar één keer klein en dat wil ik niet missen.

Bedrijfsgegevens

Remon en Marloes Holterman samen met kinderen Luuk (4) en Sam (2) runnen een boerderij in Balkbrug. Remon werkt fulltime op het bedrijf en Marloes is werkzaam als ambulant begeleider in het onderwijs. Ze houden 68 koeien (incl droge koeien) en 33 stuks jongvee op 44 ha grond. Het rollend jaargemiddelde ligt op 10.000 kg melk per koe per jaar met 4,43% vet en 3,54% eiwit. De gemiddelde leeftijd van de koeien is 4 jaar en 8 maanden oud. Het celgetal ligt rond de 100. Ze hebben een tussenkalftijd van 380 dagen. Gemiddeld worden de koeien 2,7 keer per dag gemolken.

Waarom Lely?

Wereldwijd maken veehouders keuzes in de manier waarop zij hun bedrijf inrichten en runnen. Elke dag helpen wij hen die keuzes te maken die passen bij henzelf en hun bedrijf. Dat doen we met advies en innovatieve oplossingen die bijdragen aan een efficiënte bedrijfsvoering. Voor duurzame melk- en vleesproductie. Vandaag en morgen.

Meer over ons bedrijf

Automatisch melken voor het gezin - Lely (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 6118

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.